Power productie: Hoe maak je strength-based lean tot jouw kracht?

19 March 2024

Verbetering is een constante in een lean werkwijze. Volgens de principes van lean en six sigma ben je altijd op zoek naar verbeterpunten en efficiëntieslagen. Maar soms kan het ook enorm overweldigend zijn om overal te speuren naar fouten, tekortkomingen en verspillingen. Precies daarom bestaat strength-based lean: zonder de lean principes los te laten, focus je je weer op kracht en positiviteit. Wat kun jij hiervan leren?

Wat is strength-based lean?

Strength-based lean is een halfvol glas lean principes. Het gaat nog altijd uit van de basisprincipes van lean, zoals Toyota het altijd bedoeld heeft: verbeteren is vooruitgang. Echter biedt het een andere kijk op het optimaliseren van processen. Klassieke lean modellen zoeken naar defecten, inefficiënties of kortgezegd ‘verspillingen', en vinden de oplossing om het algehele proces te verbeteren. Strenght based lean kijkt daarentegen juist naar de dingen die wél goed gaan. Maar dan?

In krachten en kwaliteiten zitten gewoontes verborgen. Strength-based lean gaat na waarom deze positieve punten zo sterk zijn opgebouwd, en kijkt of dezelfde gewoontes in de hele keten kunnen worden toegepast. Met als doel om een positief sneeuwbaleffect te realiseren. Een kleine kanttekening: dit projecteren van sterktes op zwaktes speelt ook een rol in klassieke lean principes. Een iets andere nadruk en zienswijze maken hier het belangrijke nuanceverschil. Waarom dan de behoefte aan een frisse blik?

Waarom is strength-based lean goed?

Dit vraagstuk is ontstaan door expert David Shaked, die het boek Strength-Based Lean Six Sigma schreef. Hij zegt daarover: "Hoe duurzaam en houdbaar is de mentaliteit van ‘probleemoplossing'? Wanneer iedereen binnen de organisatie continu gericht is op het opsporen en oplossen van problemen. Dat werkt op korte termijn uitstekend voor optimalisatie, maar op lange termijn kan het psychologisch uitputtend zijn." Deze uitputtingsslag kan dan weer een negatief effect hebben op de bedrijfscultuur.

Zoals gezegd is strength-based lean niet een andere invulling van lean. Het werkt precies hetzelfde, maar met een iets afwijkende, onderliggende gedachte. Negatief: ‘Vind het probleem en los het op'. Positief: ‘Vind onze krachten en pas dat overal toe'. Beide methoden zijn gericht op de zwakke schakels even sterk maken als de krachtigste in de productieketen. Alleen maakt de intonatie van de boodschap verschil voor de cultuur binnen het bedrijf, met name op de lange termijn.

Een verfrissende blik

Strength-based lean is een verfrissende kijk op de denkwijze van procesoptimalisatie. Het werkt via het psychologische model van appreciative inquiry. Dit stelt de vragen: ‘wat gaat goed' en ‘waar wil je meer van', om zo positieve voorwaarden te creëren voor verandering. Desondanks blijft het ‘opsporen van fouten' altijd de basis. Want zoals er geen licht is zonder duisternis, kun je ook je positieve kwaliteiten niet gericht toepassen, zonder dat je weet waar de zwakke punten liggen.

Toch kun je uit deze nieuwe blik veel voordeel halen. Misschien is jouw bedrijf meer gebaat bij een positieve benadering gericht op krachten. Of heb je na lange tijd van zoeken naar defecten, een frisse mentaliteit nodig om iedereen weer energie te geven. Wil jij je zwaktes én krachten beter in kaart brengen, en weten wat jouw personeel nodig heeft? KONA Operational Excellence helpt je graag de passende methode voor continue optimalisatie te vinden, zonder dat jij dat doel uit het oog verliest. Neem eens contact op, en zet jouw organisatie weer in z'n kracht.