5.0? Je bent nog niet klaar met industry 4.0

5 December 2023

We zijn ver gekomen vanaf de stoommachines. Vergeleken met de eerste industriële revolutie lijkt de huidige industrie een tijdreiziger uit een verre toekomst. 3.0 begon al met de automatisering van het werk. Daardoor zouden processen versnellen en menselijke fouten verwijderd worden. Revolutie nummer vier optimaliseerde die technologische ontwikkeling door Big Data toe te voegen en de machines intelligenter te maken. Met 5.0 voor de deur worden we alweer gedwongen terug te kijken op industry 4.0. Welke stappen moet je inmiddels echt genomen hebben in je lean productieproces, om klaar te zijn voor de volgende stap?

Wat is industry 4.0 precies?

Industry 4.0 bouwde vanzelfsprekend voor op zijn voorganger 3.0. In de derde industriële revolutie kwam het menselijke fabriekswerk in contact met computers. De uitdaging daarin was dat de hersenkracht van mensen moest leren werken met computers, om sterker te worden. De computers waren een verlengstuk van de menselijke denkkracht, maar de mensen voerden nog steeds de boventoon. Bij industry 4.0 ging het technologische aspect nog een stapje verder.

Met Big Data en computers die steeds slimmer werden, trokken ook de verhoudingen tussen mens en machine steeds meer gelijk in zogenoemde Smart Factories. De mens goed in zijn ding, de machines goed in hun eigen taken. Daarmee werd ook een nieuw tijdperk van Lean geboren, want nooit waren gegevens over het productieproces zo nauwkeurig. En meten, is weten. We zetten nog even snel de voordelen van Industry 4.0 op een rijtje.

De voordelen van industry 4.0

  1. Kijk op kansen: met meer informatie over het productieproces, weet het bedrijf precies waar de focus op moet liggen. Zo besteed je geen onnodige aandacht aan processen die vlekkeloos verlopen, puur uit angst dat het mis kan gaan.
  2. Optimalisatie: dankzij de uitgebreide informatiestroom en de programmering van computers, pas je gerichte aanpassingen direct toe op de productieketen.
  3. Gloednieuwe mankracht: machines zijn steeds meer in staat om menselijke taken uit handen te nemen. Deze mensen kunnen dan weer doorgroeien en op nieuwe wijze waarde geven aan het bedrijf.
  4. Een nieuwe taal: nee, mensen hoeven niet in enen en nullen te spreken, zoals computers. Maar, het interpreteren van informatie op ieder vlak in het productieproces lijdt tot een nieuwe vorm van werkgelegenheid, uitdagingen en kansen om te groeien als bedrijf.

4.0 en lean productie

De link tussen een evoluerende industrie en lean lijkt misschien logisch. Lean denken zorgt immers voor continue verbeteringen binnen het proces, waar algemene innovaties als technologie aan bijdragen. Het kan echter ook lastig zijn om de gesloten bubbel van een productieketen te koppelen aan een ontwikkeling van wereldwijde omvang, zoals computers. Daarbij komen er ook uitdagingen bij, zoals automatisering. Daarvoor bedacht Toyota de term ‘Jidoka’: menselijke automatisering. De mens wordt niet zomaar vervangen, maar leert samen te werken met machines. Hoe ga je met deze en andere uitdagingen om?

Het belangrijkste punt voor Lean en industry 4.0: Niet alle bedrijven kunnen of moeten dezelfde praktijken implementeren. Bij grote ontwikkelingen springt graag iedereen mee op de feestwagen. Zo snel mogelijk al het nieuws implementeren, om daarna tegen grote valkuilen op te lopen. Zoals Toyota predikt: “Gebruik alleen grondig geteste technologie die je mensen én je proces dient.” Dus, zelfs bij onmisbaar lijkende innovaties, stel je altijd de vraag: past dit bij mijn bedrijf, de mensen en de doelen die we nastreven? Ga na op welke manieren innovatie voor het bedrijf werkt, in plaats van dat het bedrijf voor de innovatie werkt.

Dat is ook de grote valkuil met industry 5.0. De technologie wordt steeds machtiger. In 3.0 stond het volledig in dienst van de mensen. Daarna zagen we steeds meer mens en machine naast elkaar werken. En de angst bestaat dat een verdere ontwikkeling de mens in dienst van de technologie laat staan. Alleen is dit niet zoals de Terminator, waarin de machines de wereld overnemen. De mens heeft nog altijd het eerste en laatste woord, en het enige dat je nekt, is een slechte voorbereiding.

Wil jij weten hoe je industry 4.0 optimaal implementeert binnen de identiteit van jouw bedrijf? Neem dan contact op met KONA Operational Excellence. Ga goed voorbereid over naar het nieuwe tijdperk, zodat ook industry 5.0 en de revoluties daarna geen verrassingen met zich meebrengen.