Zet je spits in de verdediging: wanneer je talent ziet in plaats van functie

15 December 2021

Op een zwoele zomeravond in 2014 verbaasde bondscoach Louis van Gaal, hoogleraar Hollandsche voetbalschool, de natie. Voor het WK-duel met Chili vond Van Gaal het ontbrekende puzzelstukje in Dirk Kuyt. De aanvaller, tot dat moment goed voor 245 clubgoals voor respectievelijk FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe, werd zijn linkerverdediger. Waarom? Van Gaal keek niet naar Dirk zijn CV of bewezen staat van dienst. Hij had twee andere maatstaven: ‘wat kan Kuyt?’ en ‘wat heeft het team nu nodig?’. Kijken naar talent in plaats van functie is een zienswijze waar ook jij veel van kan leren voor je met procesoptimalisatie aan de gang gaat. De reden lees je hier!

Procesoptimalisatie á la Louis van Gaal
Defecte apparatuur, overproductie, wachttijd, transport… Het is al een hele kunst om de praktische factoren van je proces te analyseren. Laat staan het in kaart brengen van de soms onzichtbare factor van een complete Lean transformatie: onbenut talent. Lean productie is geen verandering van proces, maar van bedrijfscultuur. Daarbij is het zaak om, net zoals Van Gaal deed bij Kuyt, niet allen te kijken naar verleden, CV, of huidige positie, maar ook naar de best passende plek voor een nieuw tijdperk.

Onbenut talent kan zich uiten in iemand die zijn of haar werkplezier verliest. Of het minder goed uitvoeren van de hoofdtaken, door een teveel aan randzaken. In het ergste geval in talent dat wordt ingezet op een positie waar het niet tot uiting komt. Dirk Kuyt was niet de dynamische aanvaller in het 4-3-3-systeem van weleer. Maar zijn loopvermogen en tomeloze inzet konden gebruikt worden om het de opkomende backs van Chili moeilijk te maken. Als aanvaller was Kuyt een onzichtbare wisselspeler geweest. Als één van de vijf verdedigers was hij een ontzettend belangrijke pion in de nieuwe opstelling van Van Gaal.

De opstelling van Toyota
In de 14 principes van Toyota, uitgeschreven in het boek The Toyoya Way van Jeffrey K. Liker, vinden we veel aspecten van talentmanagement terug. Het vasthouden aan een lange termijnfilosofie (principe 1), processtandaarden voor en door werknemers (6), leiders en teams opleiden volgens de filosofie van de onderneming (9 en 10), help je leveranciers op dezelfde manier ontwikkelen als jij (11) en veel reflecteren om te groeien (14), komen allemaal neer op het positioneren en managen van talent binnen de organisatie.

In een ander boek, Toyota Talent, beschrijft Liker op welke manieren Toyota haar mensen opleidt tot door filosofie-gedreven symbolen van het merk. ‘Hoe de uitkomst bereikt wordt, is even belangrijk als de uitkomst zelf’, zei James Press, directeur van Toyota Motor Noord-Amerika. De mensen en hun kwaliteiten, van onderop tot meest ervaren vertegenwoordigers, passen als een puzzel in elkaar. Uitvoerend wat zij het beste kunnen, aansluitend op elkaars kwaliteiten.

Toyota’s mensenfilosofie, doorslaggevend voor hun succes, luidt volgens directeur Press: ‘Iederen verbonden aan Toyota streeft er iedere dag naar om hun capaciteiten maximaal te benutten en met hun beste werk bij te dragen aan het bouwen van deze organisatie’. En met die filosofie als fundament worden de mensen nauwkeurig opgeleid.

Zo’n opleiding begint met vertrouwen. Toyota wijt 10% van maximale menselijke capaciteit aan natuurtalent, de overige 90% is aangeleerd. Leergierigheid is dus een must voor (toekomstig) personeel. Flexibiliteit en saamhorigheid een ander. Toyota wil geen team vol Arjen Robbens, maar een uitgebalanceerde ploeg die op ieder vlak op elkaar aansluit. Zo ontstaat een organisatie die volgens de filosofie ‘geen auto’s ontwikkelt, maar mensen’.

Niet doen zoals Toyota, maar leven zoals Toyota
Lean produceren is niet het klakkeloos overnemen van Toyota’s werkwijze. Het is de cultuur van dit inspirerende bedrijf implementeren in je eigen organisatie. Geen manier van werken, maar manier van leven. Maar zelfs Louis van Gaal deed zijn geniale wijziging niet alleen, al neemt hij graag de credits. Een belangrijk team vol assistenten wees hem op de mogelijke omzetting van Kuyt naar verdediger. Een frisse blik van buitenaf kan je enorm helpen om de structuur iets aan te passen. Het fundament is er al, vanaf daar gaat het om details.

KONA Operational Excellence is de assistent-trainer voor productiebedrijven die zorgt voor een net andere blik. Zo krijg jij de werknemers in hun kracht. Weten wat jouw perfecte opstelling is? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.