Power to the people: zo bouw je een sterk verbeterteam

12 February 2025

Bij het vormen van verbeterteams wordt vaak gekeken naar inhoudelijke expertise. Logisch, want wie het proces het beste kent, lijkt de aangewezen persoon om verbeteringen door te voeren. Toch schuilt hier een valkuil: kennis alleen is niet genoeg. De juiste mix van mensen – met hun eigen gedragsstijlen en rollen – is net zo bepalend voor succes. Hoe stel je op die manier een verbeterteam samen?

De DISC en Belbin-modellen

De vier letters van DISC bevatten een model dat gedrags- en communicatiestijlen beschrijft. Ieder mens bezit één of meerdere van deze sociale stijlen: Dynamisch, Inspirerend, Sociaal en Correct. Het geeft vorm aan hoe mensen zich gedragen, maar ook wat hun drijfveren zijn om alles te geven (voor het bedrijf) en wat de voorkeurscommunicatiestijl is. Met bewustzijn over DISC-verdelingen in een team, kunnen de leden beter op elkaar inspelen en met elkaar communiceren bij probleemoplossingen.

Belbin richt zich juist op rollen binnen een team. Deze negen teamrollen zijn de plant, monitor, vormer, voorzitter, bedrijfsman/vrouw, brononderzoeker, groepswerker, zorgdrager en de specialist. Zij nemen allen een rol in om het team mentale steun, structuur, een open cultuur en kennis en kunde te bieden. Hoe bieden deze modellen de basis voor een verbeterteam?

Een combinatie van modellen en mensen

Door deze modellen te combineren, kun je niet alleen de expertise van teamleden benutten, maar ook hun communicatiestijl en samenwerkingsvoorkeuren optimaliseren. Met de volgende drie stappen maak je een verbeterteam zo effectief mogelijk.

1. Balans tussen verschillende persoonlijkheden

Een goed verbeterteam bestaat niet alleen uit experts, maar ook uit mensen met verschillende gedrags- en communicatiestijlen. Bijvoorbeeld:

– Een Dynamisch (DISC) persoon met de Vormer (Belbin) rol kan het team voortstuwen met energie en resultaatgerichtheid.

– Een Correct persoon met de Zorgdrager rol zorgt voor nauwkeurigheid en kwaliteitsbewaking.

– Een Inspirerend persoon met de Motivator rol houdt het team betrokken en stimuleert samenwerking.

– Een Sociaal persoon met de Groepswerker rol zorgt voor harmonie en voorkomt conflicten.

De juiste positie voor de passende persoon zet iedere werknemer in zijn of haar kracht, waardoor een verbeterteam niet alleen met de beste oplossingen komt. Het team zelf functioneert op deze wijze ook het efficiëntst.

2. Denk verder dan alleen inhoudelijke expertise

Een verbeterteam dat enkel bestaat uit proceseigenaren en experts mist vaak de balans tussen denkers, doeners en bruggenbouwers. De combinatie van inhoudelijke kennis met diverse gedragsstijlen en teamrollen maakt dat een team niet alleen weet wat er moet veranderen, maar ook hoe ze dat succesvol doen. Zoals je soms ook het talent moet scheiden van iemands functie, zodat diegene op meerdere vlakken kan floreren.

3. Voorkom een ‘vaste club'

Verbeterteams richten zich op het optimaliseren van processen, maar ook hun eigen werkwijze verdient aandacht. Naast het evalueren van het verbeterproces zelf, is het waardevol om tijdens het project ook kritisch te reflecteren op de samenwerking binnen het verbeterteam – zeker bij teams die langere tijd samen moeten werken. Hoe verloopt de communicatie? Zijn alle benodigde expertises vertegenwoordigd? Functioneren de rollen zoals beoogd? Door tussentijds stil te staan bij deze vragen, kan het team effectiever blijven werken en waar nodig bijsturen om het verbetertraject zo soepel en doelgericht mogelijk te laten verlopen.

Conclusie

Succesvolle verbeterteams zijn méér dan een groep experts. Door bij de samenstelling rekening te houden met zowel gedragsstijlen als teamrollen, creëer je een uitgebalanceerd team dat effectief samenwerkt en betere resultaten behaalt. Zo zet je niet alleen in op kennis, maar ook op communicatie en teamdynamiek – de sleutels tot échte verbetering.

Wil jij de juiste mensen op de passende plek in jouw verbeterteam? KONA Operational Excellence verbindt de behoeften van jouw organisatie aan de aanwezige persoonlijkheden. Neem eens contact op en we worden een team.