Je fouten vieren? Hoe de juiste cultuur een proces vol verbetering stimuleert

4 April 2024

Succes kan verraderlijk zijn. Wanneer je een sterk fundament hebt gebouwd om op voort te borduren, wen je soms aan de kalmte. De focus komt te veel te liggen op het behouden van dat succes. Maar wat heeft je op deze plek gebracht? Niet de zorgeloze weg omhoog, maar een route vol drempels, obstakels en tegenslagen. Kortom: fouten maken en daarvan leren. Dus, durf je weer uit de comfortzone te stappen en fouten te maken?

Focus op fouten maken

Een focus op het behouden van succes, creëert juist een angst voor fouten maken. Toch zit het maken, en analyseren van flaters verweven in de principes van Toyota. Zoals ‘ontwikkel mensen en teams', ‘observeer en reflecteer' en ‘pas te allen tijde reflectie toe'. Het enige verschil is: het woord ‘fout' wordt vermeden. Tijd om de olifant in de kamer te benoemen. Plus een uitleg hoe je het maken van fouten precies moet aanpakken.

Het leren van vergissingen is natuurlijk niet zo simpel als handelingen expres verkeerd uitvoeren. In haar boek Right Kind of Wrong beschrijft Amerikaans auteur en leiderschapsexpert Amy Edmondson drie soorten fouten. Terwijl je sommigen daarvan nog steeds moet vermijden, mag je andere juist omarmen. Sterker nog, schrijft ze, bemoedig het fouten maken, en vier gemaakte blunders. Mits ze de juiste soort zijn.

Goed fout: drie soorten fouten

In een fascinerend betoog benoemt Edmondson de drie soorten fouten die veelvuldig voorkomen in het (bedrijfs)leven. Als eerste heeft ze het over basic failures. Dit type mag eigenlijk niet voorkomen. ‘De juiste manier is bekend, maar wordt (om wat voor reden dan ook) niet toegepast.' Denk aan het niet opvolgen van veiligheidsvoorschriften. Het zijn dure fouten die geen enkele meerwaarde opleveren. Het vermijden ervan gaat dan ook vooral om de juiste instructie, en de mentaliteit om deze op te volgen.

Het tweede type is interessanter. Complex failures ontstaan wanneer een ‘een set van meerdere, bekende factoren, zich in een nieuwe situatie presenteren'. Ze zijn te voorkomen, maar worden door de nieuwe situatie toch gemaakt. Denk aan logistieke inschattingsfouten in ziekenhuizen tijdens de coronapandemie. Volgens Edmondson zijn deze fouten vaak onvermijdelijk door hun unieke aard. Daarom dienen ze met veel aandacht geanalyseerd te worden. Het zijn noodzakelijke kwaden waarvan we veel kunnen leren.

Als laatste haar favoriet: Intelligent failures. ‘Een ongewenste uitkomst van goed doordachte plannen in een nieuw territorium.' Deze fouten kunnen we zien als de trial and error-fase van innovatie. Je probeert iets totaal nieuws, maar het gaat mis. ‘Dit zijn fouten die gevierd moeten worden', zegt de auteur. In een cultuur waar intelligent failures aangemoedigd worden, vindt groei plaats. Tenminste, als we bereid zijn van die fouten te leren en ons aanpassen.

Creëer jouw cultuur

Een focus op fouten betekent niet dat je ze continu probeert te maken. Het betekent dat je ze er laat zijn, ze benoemt en analyseert. Intelligent failures, en in mindere mate complex failures zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Juist in een cultuur waar deze categorieën zijn toegestaan, wordt de meeste groei doorgemaakt. En zelfs in het fouten maken pas je lean principes toe: je haalt namelijk zo veel mogelijk verspilling weg. In de vorm van basic failures, maar ook angst en baalmomenten. Wat overblijven zijn puur de fout zelf, de les daaruit en de volgende stap.

Wil jij jouw basale fouten voorkomen, verkeerde inschattingen effectiever analyseren, of weer bijdragen aan een cultuur vol durf en innovatie? KONA Operational Excellence helpt je graag om alleen nog maar goede fouten te maken.