Interview met Managing Director Jeroen Brouwer van Maersk: Van logistiek probleem naar data-driven oplossing

19 September 2023

“Je hebt veel consultants die je met een deel van je probleem kunnen helpen. Maar iemand die het probleem van A tot Z voor je oplost, die kom je niet vaak tegen.” Aldus Jeroen Brouwer, managing director bij Maersk Depots / Star Benelux in Rotterdam en bij Addicks & Kreye Container Services in het Duitse Bremerhaven over zijn samenwerking met Roel Nieuwenhuizen van KONA operational excellence.

Er is weinig bij Maersk dat klein is: zo was het bekendste onderdeel van deze Deense multinational – Maersk Line – tot begin dit jaar de grootste containerrederij ter wereld; en met meer dan 600 schepen heeft het bedrijf een capaciteit van 3,5 miljoen standaardcontainers. En een deel daarvan wordt afgehandeld in Rotterdam, waar het bedrijf twee containerterminals heeft en een depot voor lege containers, zegt Jeroen. “Op dit depot doen we alles met die containers: we slaan ze op, we maken ze schoon en indien nodig repareren we ze.”

Naast Rotterdam is Jeroen ook verantwoordelijk voor de container services in het Duitse Bremerhaven. “Daar doen we hetzelfde als in Rotterdam, maar daar hebben we ook nog een warehouse bij. Dat betekent dat we volle containers lange tijd moeten kunnen opslaan op ons terrein en ze vanaf daar zo efficiënt mogelijk op vrachtwagens moeten laden. Ook halen we containers leeg en slaan we de goederen op in ons warehouse. Daarnaast doen we ook projectladingen voor producten met grote afmetingen en/of gewichten, waarbij we dit soort ladingen inpakken, sjorren en overslaan. En die bijzondere transporten ken je vast wel, want dat gaat vaak om hele grote dingen die van A naar B moeten.”

Data-driven en pragmatisch

Hoewel de capaciteit van het warehouse op zijn minst al indrukwekkend was, was het voor Jeroen toch duidelijk dat er tegen de grenzen van het gebouw werd opgelopen. “Vroeger zetten we alles gewoon op de grond. Enerzijds handig want het was erg overzichtelijk. Anderzijds misten we daardoor ook een boel ruimte omdat we niet in de lucht konden. Maar omdat we de capaciteit van het warehouse wilden vergroten, was het dus de vraag of dat met het huidige gebouw kon.”

In zijn zoektocht naar een antwoord, was een aantal zaken van belang, zegt Jeroen. . “ Zo moest het geen one-man show van mij zou worden. Maersk is een enorme organisatie, dus is het belangrijk dat je mensen meekrijgt. Maar wat ook meespeelde, was dat ik voor deze operatie hele specifieke expertise nodig had. En de mensen die daar over beschikken, die zijn er niet veel. Kortom, ik had hulp nodig en die moest van buitenaf komen. Toen ik vervolgens via-via met Roel Nieuwenhuizen van KONA operational excellence in contact kwam, was dat een schot in de roos. We klikten meteen en wat mij erg in hem aansprak, is zijn pragmatische en data-driven werkwijze.”

Een zeldzame combinatie

Dat bleek bijvoorbeeld toen uit zijn data- en procesanalyses en volumeberekingen naar voren kwam dat de capaciteit van het huidige warehouse maar liefst verdubbeld zou kunnen worden. “Dat Roel zo goed is met data was dus al erg meegenomen, maar het mooie van hem is dat het daar niet stopt. Zo heeft hij enorm bijgedragen aan het systeem om pallets te stockeren en heeft hij de ideale stroming in kaart gebracht. Daarvoor heeft hij zelfs onze leveranciers onder de loep genomen om te bepalen welke het beste bij ons nieuwe systeem zou passen; en ook daar stopt hij niet, want hij heeft ons ook geholpen met de implementatie. Dat zie je maar zelden. Je hebt veel consultants die je met een deel van je probleem kunnen helpen. Maar iemand die het probleem van A tot Z voor je oplost, die kom je niet vaak tegen.”

Inmiddels zijn de aanpassingen in Bremerhaven bijna afgerond, zegt Jeroen. “Maar dat geldt zeker niet voor onze samenwerking met KONA. In onze business verandert alles voortdurend; dat je dan kan terugvallen op iemand die flexibel genoeg is om daarbinnen structuur te blijven bieden om tot de juiste inzichten te komen, dat is ideaal.”

Feiten, inzichten en meer

Beslissingen nemen op basis van je intuïtie kan, maar als het om echt ingrijpende besluiten met vergaande consequenties gaat, is het beter als je op de feiten kan terugvallen om je inzichten te staven. Maar er is nog veel meer waarmee KONA jou kan helpen om de ambities van je organisatie waar te maken. Neem hier contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.