Groeien gaat niet zomaar

28 May 2021

Een trend van de laatste tijd is er een die voor velen misschien uit onverwachte hoek komt, namelijk die van de kamerplanten. Vooral jongeren en starters kochten de afgelopen jaren meer kamerplanten dan ooit. Een niet heel gekke beweging, nu we afgelopen jaar een stuk meer binnenshuis hebben doorgebracht en waarschijnlijk verveeld raakten met ons oude interieur. Tijd voor iets nieuws dus! Maar groene vingers zijn met de aankoop van een kamerplant helaas nog niet een gegeven. Daarom zetten we in dit stuk de meest handige tips uiteen voor je nieuwe groene aankoop. Maar dit stuk kan ook interessant zijn als je niet zo van de planten bent. De groei van planten is namelijk toepasbaar op genoeg andere processen van groei. Bijvoorbeeld beginnen aan een nieuwe hobby, interesse of het doormaken van een proces van operationele groei in je bedrijf. Planten zijn immers net mensen. Of andersom.

 

Begin makkelijk
Met ieder nieuw leerproces komt de valkuil om met te veel tegelijk te beginnen. Alles moet in één keer goed en gedaan zijn, met het risico dat je daarbij al snel het overzicht verliest. Hoe verleidelijk het ook is om met een nieuw project halsoverkop alles te regelen, maak eerst een indicatie van de benodigdheden. Voor het starten met kamerplanten kan dat een aanschaf zijn van de makkelijke aloë vera, cactus of pannenkoekenplant. Deze vertoeven prima in halfschaduw en hebben absoluut niet iedere dag water nodig. Maar verlies je project niet uit het oog, want bij helemaal geen aandacht, overleeft zelfs de cactus het niet.

Vertrouw op je zintuigen
Met de verzorging van planten kun je vaak vertrouwen op wat je zelf al ziet. Het is niet altijd handig om blindelings de gieter erbij te pakken, als dat niet nodig is. Planten krijgen zelfs eerder te veel dan te weinig water. Vertrouw daarom op je eigen zintuigelijke waarneming als je eens vastloopt: bij veel stof op een blad is het goed om te bedenken dat planten in de natuur vanzelf worden schoongespoeld door wind en regen. Binnenshuis gaat dat hopelijk net even anders en daarom is het handig om dit zelf te doen. Bij te veel stof krijgt het blad te weinig ruimte om licht op te nemen en dat belemmert groei. Bij een groeiproces zal er soms stof losgelaten moeten worden, om tot nieuwe ideeën te komen.

Geduld is een schone zaak
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ieder proces van groei heeft tijd nodig. Planten nemen de tijd om zonlicht op te nemen en hun wortels om water te verwerken. Mensen hebben tijd nodig om resultaten te merken van interne groei. Misschien lijkt het aan het begin wel of er niks is veranderd, met alle gevolgen van dien. Groei is soms nu eenmaal frustrerend en verandering vergt aanpassing. Echter, met geduld en geleidelijke aandacht is groei altijd te merken op lange termijn. Een investering in organisatie, proces, mens, plant of dier: allen hebben ze gestructureerd aandacht nodig. Immers, gras groeit ook niet sneller door eraan te trekken.

 

Rustig met een indicatie maken, vertrouwen op eigen waarneming en geduld hebben is op meerdere groeiprocessen van toepassing. Groei gaat helaas niet over een nacht ijs, maar komt met de juiste moeite altijd. Ben je ook geïnteresseerd in het organiseren van je proces van operationele groei, binnen eigen bedrijf? En spreekt de uitspraak ‘gras groeit niet sneller door eraan te trekken’ jou ook aan, door geleidelijke begeleiding met resultaten voor op de lange termijn? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.