De koppen bij elkaar: Van Gelder Groep en KONA vormden een bouwteam

12 March 2024

Voor elk project wil iedereen zo snel mogelijk het beste resultaat. Maar hoe stel je wensen en behoeften effectief af op mogelijkheden en expertise? Daarvoor is een bouwteam soms de ideale oplossing. Dat weet ook Gert Verzijl, directeur van infrabedrijf Van Gelder in de regio West. Hij vormde recent een bouwteam met opdrachtgever Star Container Services (een volle dochteronderneming van A.P. Møller – Mærsk), waarvoor KONA Operational Excellence het project management voert bij de aanleg van het nieuwe empty depot op Maasvlakte II. "Van Gelder en KONA hebben samen een huzarenstukje geleverd", zegt Verzijl.

Wanneer Roel Nieuwenhuizen, eigenaar van KONA, bij Verzijl aankomt, is de opdracht direct duidelijk. "Er is een groot terrein naast het huidige depot en opdrachtgever Star Container Services wil dit depot uitbreiden en verplaatsen in verband met toekomstige ontwikkelingen op het terrein van de naastgelegen terminal van APM Terminals. En er was haast bij", vertelt Verzijl. "De vraag aan ons was of wij zelf zowel het ontwerp en realisatie van de ondergrondse en bovengrondse infrastructuur konden realiseren."

Hoe werkt een bouwteam?

Het is een gat dat de Van Gelder Groep kan opvullen. "Ondergronds betreft het onder meer de riolering, watervoorziening en kabels en leidingen t.b.v. data, verlichting, brandblusvoorziening en energie. Bovengronds is het de fundatie met een klinkerverharding, asfaltwegen, werkstraten met loodsen, maar ook de verlichting. Dat laatste gaat bijvoorbeeld om 12 masten van bijna 45 meter. Voor alle voorgenoemde zaken hebben wij divisies binnen de Van Gelder Groep die dat zelf kunnen. Na een tenderfase die bestond uit een prijsopgave, presentatie van het bedrijf en een planning werd Van Gelder gekozen als partner binnen het bouwteam.

Verzijl ligt toe: "Dat team bestaat uit de opdrachtgever met Roel als belangenbehartiger, Arcadis als toetsend ingenieursbureau namens de opdrachtgever, en wij voor het advies, ontwerp en realisatie." Met een sterk gecoördineerde rollenverdeling is het project dus geen kwestie van opdracht en uitvoering. Het ontwerp en realisatie wordt een ware teamprestatie. Volgens de Van Gelder directeur zitten er verschillende voordelen aan een bouwteam. "Door het benutten van elkaars expertise en de gezamenlijk vastgestelde doelen aan het begin van het bouwteam, ontstaat een heel efficiënt proces. Dit leidt tot een snel en kwalitatief hoogwaardig product, dat voldoet aan alle wensen van de klant.

Een fijne samenwerking

"Je brengt er alle expertise bij elkaar. De opdrachtgever weet wat ‘ie wil, maar soms ook niet alles. Dan helpen wij keuzes maken." Het gezamenlijke overleg voorkomt ook ruis tussen opdracht en uitvoering. "We zien soms dat het opdrachtgevers kennis ontbeert. Die kennis brengen wij in, wat ervoor zorgt dat er geen verassingen zijn die je van tevoren kunt voorkomen." Op die manier zijn alle wensen van Star Container Services via de bouwteam expertise verwerkt tot een puntgaaf ontwerp. Ook de rol van Roel kan daarin niet onderschat worden. "Roel koppelt de belangen van de klant Star Container Services aan de aanwezige expertise bij Van Gelder. Hij is de smeerolie in de machine."

Dankzij de zorgvuldig uitgekristalliseerde plannen en een goede samenwerking in het bouwteam, konden Gert en Roel begin februari van dit jaar de eerste kei leggen. "Een mooi product van onze samenwerking. Om te kunnen samenwerken moet je elkaars belangen dienen en dat is gebeurd." De directeur staat dan ook open voor nieuwe projecten om deze samenwerking verder uit te bouwen.