Bryan wil met KONA naar Kona: “Maar eerst naar Oostenrijk”

28 November 2023

Sport verbroedert, ook bij KONA. Bij Operational Excellence komen principes van Lean samen met disciplines voor de sport der triatleten. Daarom is het bedrijf ook vernoemd naar het machtige eiland van Hawaii, Kona, waar 's werelds fitste duursporters jaarlijks samenkomen om de ultieme triatlon te volbrengen. Ook Bryan van Rutten (29) droomt van dit paradijs. Hierin wordt hij bijgestaan door Roel Nieuwenhuizen, die de semiprofessionele amateur sponsort. “Ik wil met KONA naar Kona”, zegt Bryan.

Wie het wil maken in de triatlonsport, bevindt zich sowieso al op een eiland. De immense investering is niet alleen fysiek. Het kost ook ontzettend veel tijd en geld. “Ik ben nu nog een amateur, maar ik kan wel een pro-licentie aanvragen”, vertelt Bryan. De sporters worden tijdens een triatlon altijd ingedeeld in twee groepen: de elite, en de zogenoemde age-groupers. Laatstgenoemde zijn de amateurs die ingedeeld worden op leeftijd. Om een pro te worden moet je niet alleen in topvorm zijn. “Het materiaal, de voeding, de deelname aan wedstrijden, het is allemaal erg duur. Zonder sponsoren heb je dan ook niks te zoeken bij de profs.”

Roel en Bryan kennen elkaar van de triatlonvereniging. “Ik volg een coaching-traject, dus geef trainingen bij de vereniging waar Roel ook traint”, zegt Bryan. “Via de tracking-app Strava zag ik dat Roel in de buurt woont. Zo zijn we in contact gekomen.” Roel hoorde de ambitie van Bryan en kent de lasten van de sport. Daarom besloot hij een steentje bij te dragen. “Je kunt de zoveelste zijn die een professionele triatleet sponsort”, verklaart Roel, “maar ik vind het veel leuker iemand te helpen die daar nu nog een paar treden onder zit, om daar ooit terecht te komen.”

Stap voor stap

Bryan is dicht bij die laatste stap, maar haalt het niet zonder hulp. Het is de vloek van de moderne sportwereld. “Vorig jaar werkte ik nog fulltime, maar ik ben nu deeltijds gaan werken. Dat kan dankzij mijn sponsors.” Zij nemen kostenposten als voeding en materiaal (deels) op zich. Dat biedt Bryan de ruimte om tijd vrij te maken voor zijn sport. “Ik train tien keer in zes dagen tijd. Dan zwem ik bijvoorbeeld ’s morgens en ga ik daarna lopen of fietsen. Het is zwaar, maar ik vind het geweldig om te doen. Ik heb er alles voor over om mijn doelen te bereiken.”

Copyright: Jose Tabares / www.photostar.pro

Momenteel behoort ‘prof worden’ nog niet tot die doelstelling, daarvoor heeft Bryan niet alleen meer sponsors nodig. Ook zijn tijden moeten beter, vandaar dat hij momenteel andere doelen nastreeft. “Mijn doel voor dit jaar is behaald. Nadat ik tweede werd tijdens de WK kwalificatie in het Midden-Oosterse Oman, mocht ik meedoen aan de Wereldkampioenschappen Iron Man 70.3 (halve triatlon) in het Finse Lahti. Ik wilde in de top tien eindigen en werd achttiende. Daar kon ik mee leven. Mijn tijd was ook prima.” Samen met 4000 atleten zwom Bryan op deze halve triatlon 1,9 km, fietste hij 90 km en liep hij tenslotte 21,1 km. Over die slijtageslag deed hij vier uur en vier minuten. Hoe groot is dan de stap naar de elite?

“De nummer één tijd was 3.38. Van de amateurs was dat 3.51. Daar zit ik dus niet zo ver van af. Om prof te worden moet er nog zeker tien minuten van mijn looptijd af. Daarnaast moet ik vijf minuten sneller zwemmen en vijf minuten sneller fietsen”, analyseert de atleet. Alleen moet hij voor meer vermogen ook nog meer investeren. “Een vrije inschrijving bij de halve afstand van IronMan, die ook de triatlon op het Hawaïaanse Kona organiseert, kost al 6 á 700 euro. Daar komen nog materiaal, voeding en reiskosten bij.” En ook sportief moet hij nog dieper gaan, aangezien de afstanden zwemmen, lopen en fietsen bij een hele triatlon het dubbele zijn van zijn WK. “Ik kan mij nu niet vinden in het prof-zijn. Ik vind racen in de Age-groups super leuk, daar haal ik meer dan genoeg voldoening uit." En ook als amateur kan hij de wereld veroveren. "Recent heb ik mijn eerste hele marathon gelopen, om te kijken hoe dat voelt. Ik deed daar 2 uur, 54 minuten en 58 seconden over. Als volgende stap wil ik een hele afstand-triatlon doen en topfit aan de start staan. Misschien dat ik mij via die route kwalificeer voor de felbegeerde Ironman op Kona.”

Organisator Ironman is de bekendste naam binnen de sport. Zij bieden een select aantal plekken voor atleten om de beroemde triatlon op Kona te lopen. “Elk van de 47 volle-afstand IRONMAN-races in 2023 hebben een verschillend aantal kwalificatieplekken, afgestemd op de grote van de age-groups”, verklaart de organisatie op de officiële website.

Geboren voor sport

Bryan lijkt geboren voor topsport. Met een broer als voormalig topzwemmer. Zijn andere broer tikte een zeer hoog niveau aan in het Nederlandse waterpolo. Zelf leerde hij zwemmen op in geboorte-eiland, Curaçao. “Ik ben op mijn achttiende naar Nederland gekomen. Op Curaçao heb ik veel gezwommen.” Ook daar leerde hij dat sporten zonder helpende handen lastig is. “Om ergens te komen moest ik gebracht en gehaald worden door mijn ouders. Daar fietsen is zelfmoord, zeggen ze wel eens. Op mijn vijftiende deed ik een keer mee aan een triatlon, maar dat is daarna verwaterd. Ik heb na het zwemmen op hoog niveau gewielrend. Pas sinds vier jaar doe ik aan looptraining en alle drie de sporten komen samen in de triatlon.”

Brengt een familie vol topsport en het feit dat anderen geld in je investeren nog extra druk mee? “Onbewust wel. Maar ik doe mijn sport uit vrije wil, niet omdat ik gepusht ben door mijn familie. En uiteindelijk is de persoonlijke druk het grootst. Ik wil altijd weer een topprestatie leveren.” Dat hij daar veel voor moet laten, doet hem weinig. “Ik heb ook een vriendin. Zij weet mijn doel: alles uit mijzelf halen en misschien zit de kwalificatie er wel in. Indien het niet lukt, dan heb ik er alles aan gedaan en zijn anderen gewoon beter. Daar kan ik prima mee leven.” Zo richt Bryan zich, net als KONA, na het behalen van het ene doel direct weer op de volgende. "Ik bereid mij nu voor op Ironman Kärnten-Klagenfurt in Oostenrijk, op 16 juni 2024. Daar hoop ik mij te kwalificeren voor de beroemde triatlon op Hawaii."