Of je nu de volgende stap zet naar Industry 5.0, interne processen optimaliseert of je bedrijfspand verbouwt, het kan soms lastig zijn om het grote plaatje te zien. Welke aanpassingen zijn er precies nodig? Hoe gaat het geheel er dan uitzien? En hoe houdt je rekeningen met disrupties die nog niet eens bestaan? We presenteren: simulatie. Daarbij leggen we ook graag uit hoe productieprocessen simuleren je kan helpen groeien.

Hoe werkt simulatie bij lean productieoptimalisatie?

Een bedrijf runnen is topsport. En binnen de psychologie van topsport staat één ding buiten kijf: visualiseren helpt. Of, zoals oud-bondscoach Louis van Gaal het noemt: imagineren. Wanneer je jezelf inbeeldt dat je slaagt en hoe je dat doet, is de kans groter dat het lukt. Ook bij het optimaliseren van productieprocessen helpt imagineren, maar een gigantische fabriekshal, talloze processen en nog onzichtbare defecten inbeelden in je hoofd is vrijwel onmogelijk. Daar komt simulatie goed van pas, het imagineren van de lean topsporter.

Met de technologische ontwikkeling van vandaag zijn er complete, virtuele werelden te bouwen. Dit resulteert in de populaire ‘Digital Twins’, een virtueel kopie van je complete bedrijf. Daarmee kun je simuleren, maar het is ook een behoorlijk prijzig experiment. We willen niet de oude buurman zijn die zegt: ‘Vroeger was alles beter!’, maar zeer complex ogende simulatie kan ook eenvoudig, overzichtelijk én betaalbaar zijn. Ook zonder complete digital twin maar met simulatiesoftware, zoals ARENA waar KONA mee werkt, kun je vergelijkbaar resultaat behalen. Door je proces en statistieken van je processen in te voeren, krijg je inzicht in de huidige prestatie van je process maar ook wat er gebeurt als je verschillende procesparameters aanpast. Tot slot kun je zelfs simuleren zonder technologie, bijvoorbeeld in groepsoverleg, schetsvorm of zelfs (zoals we bij KONA ook doen) met LEGO-blokken. Wat nou, oude buurman? Wie voelt zich jonger dan mensen die met LEGO bouwen? Dat is een leuk extraatje; nu op naar de voordelen van simulatie voor productieprocessen.

Voordelen van simulatie voor productieprocessen

1.    Inwerken en omscholen

Met het simuleren van (nieuwe) processen, kunnen (nieuwe) werknemers ervaring opdoen met de werkzaamheden. Natuurlijk, echte kwaliteit komt met hands-on ervaring, maar zoals ook imaginerende topsporters weten: je presteert het beste na een goede warming-up. Simulaties die het proces simplificeren en overzichtelijk maken, leiden tot een betere adaptatie op de echte werkvloer.

2.    Gebruiksgemak dicht bij huis

Er is een alternatief van simulatie: afkijken. Je kunt ook een kijkje nemen bij soortgelijke fabriekshallen en organisaties die een stapje voor zijn in hun ontwikkeling. Hier gaat alleen een hoop werk aan vooraf: opsporen, reizen, analyseren en kopiëren. In plaats daarvan kun je het afkijken dicht bij huis halen. Alsof je een glazen bol hebt, kijk je in de toekomst van jouw bedrijf met een gerichte simulatie van bepaalde processen. Wat ons bij het volgende punt brengt.

3.    Een kijkje in de toekomst

Wie in de toekomst wil kijken om te zien wat er allemaal goed zal gaan, maakt een fout. Je kan toch beter inzien wat er allemaal mis kan gaan? Op die manier kun je die catastrofes voorkomen, omdat je weet wat er gaat gebeuren. Een simulatie opent de discussie over wat er mis kan gaan. En je kunt het allemaal zelf bedenken: van explosies tot een minuut te veel wachttijd. Simuleer ieder scenario en los het op voordat het überhaupt kón gebeuren. En dat geldt niet alleen voor dingen die misgaan.

4.    Investeren zonder risico

Wie denkt in lean principes, denkt aan groei. Maar innovaties en verbouwingen gaan gepaard met risico. Laat dat je echter niet weerhouden. Door gewenste aanpassingen in de fabrieksstructuur of processen te simuleren, kun je experimenteren en (denkbeeldig) investeren zonder dat risico. Laat je stoutste dromen uitkomen, of boots realistische aanpassingen na om nauwkeuriger in te schatten hoe succesvol je plannen zullen uitpakken. Daarbij kun je (zie punt 3) ook nagaan wat er mis kan gaan in nieuwe of aangepaste processen, om hierop alvast vooruit te denken en toekomstige risico’s te verkleinen.

Het beste van twee werelden

Met simulatie krijg je een nauwkeurig, overzichtelijk beeld van de huidige staat van je fabriek. Daarnaast zie je ook hoe de processen eruitzien wanneer er bepaalde aanpassingen worden gemaakt. Soms is het enige wat nodig is om overzicht te creëren, om van binnen naar buiten te stappen. KONA Operational Excellence biedt met simulatietechnieken en externe expertise graag een helpende hand om het grote plaatje in beeld te krijgen. Neem eens contact op en de (virtuele) wereld ligt aan je voeten.