Wist je dat een goudvis in open water wel drie keer groter kan worden dan zijn soortgenoot in de woonkamerkom? Groter water, meer voorzieningen om te groeien, en dus meer groei. Ook de maakindustrie en warehousing staat bol van groei. De huidige verblijfplaats uitbreiden, of verhuizen naar groter water lijkt dan al snel de beste optie. Alhoewel… dat is lang niet altijd zo. Sterker nog, een dure verhuizing of uitbreiding is soms wel het laatste waar je aan wil denken. Maar, jouw bedrijf groeit. Wat is dan de juiste aanpak om die groei de ruimte te geven die het nodig heeft?
In het zonnige Spanje zien we eenvoudige voorbeelden voor ambitieuze operations managers. Bij de bouw van huizen houden Spanjaarden er rekening mee dat de woning over een aantal jaren huisvesting moet bieden aan de grootouders van de familie. Hetzelfde pand, meer capaciteit om aan de extra productievoorwaarden te voorzien. Een ontwikkelend bedrijf komt op een dag voor eenzelfde uitdaging te staan, wanneer de vraag en output toeneemt. Ironisch genoeg wordt optie één vaak over het hoofd gezien, vandaar dat die mogelijkheid in dit lijstje ook als laatste genoemd wordt.
Optie 1: Aanbouwen
Wanneer een gebouw meer capaciteit moet bezitten is de eerste gedachte vaak: uitbreiden. Een huis krijgt een serre, een extra verdieping of een geïsoleerde schuur. Een productiebedrijf heeft een extra magazijn nodig voor de voorraad, of een productiehal meer om de nieuwe machines onderdak te geven. De aanbouw moet ingericht worden naar de eisen die aan het vernieuwde productieproces gesteld worden. Het voordeel hiervan is dat de structuur van de al bestaande faciliteiten als fundament bieden voor de aanbouw. Daarentegen kan de moderniteit van de nieuwbouw laten blijken dat het eerste pand verouderd is in inrichting en functie.
Optie 2: Verhuizen
Wat dat betreft is verhuizen een mogelijkheid. Het oude gebouw wordt achtergelaten voor een grotere variant, dat direct de ruimte biedt voor het vereiste surplus aan capaciteit. Hierbij is het belangrijk om te weten aan welke inrichtingsvoorwaarden het nieuwe pand moet voldoen. Richt je het in als zijn voorganger? Of kan de inrichting efficiënter, om met minder ruimte meer voor elkaar te krijgen. Waarom dat belangrijk is? Tel maar uit: koop je een pand dat twee keer zo groot is, of dat anderhalf keer groter is, waarmee je dezelfde output realiseert? De kleinste marges kunnen een groot verschil maken.
Optie 3: Opnieuw bouwen
Die marges kun je het beste controleren als je kiest voor een compleet nieuw gebouw. Je schaft een stuk grond aan en laat alles van A tot Z uit de grond schieten. Van het weghouden van de konijnen die het land eerder bewoonden, tot de riolering en het fundament voor jouw nieuwe fabriekspand. De uitdaging zit hier in het precies afstellen van het ontwerp op de nieuwe maatstaven voor de productie, inclusief het rekening houden met nieuwe groei. Of wil je na vijf jaar nóg een keer nieuwbouwen? Liever dat het nieuwe pand mogelijkheid biedt tot eventuele uitbreiding of het efficiënter herinrichten van de hallen.
Optie 4: Optimalisatie
Dat brengt ons bij de ‘laatste optie’, waar dus eigenlijk altijd als eerste naar gekeken moet worden. Voor je de portemonnee trekt voor dure aanbouw of compleet nieuwe panden, stel jezelf de vraag: “Haal ik momenteel alles uit mijn huidige inrichting?” Een vraag die we beantwoordden het IJsselland ziekenhuis, bij het realiseren van het nieuwe OK-complex. Door het huidige proces onder de loep te nemen en deze te verbeteren met de mensen op de vloer, in combinatie met lean principes als Just-In-Time productie, kan een organisatie evenveel of zelfs meer output genereren met dezelfde middelen. Dit maakt drastischere maatregelen als verhuizen en verbouwen mogelijk onnodig.
Van plan naar het optimale pand
Een veelgemaakt fout is dat bedrijven zich te veel richten op voorraad produceren, produceren, produceren. Om te weten welke optie bij jouw plannen past, is het belangrijk te weten wat de verschillende scenario’s je bieden. Hoe sluiten die aan bij de ambities om te groeien? Elke optie zal nadelen en voordelen hebben, maar één zal doorgaans het meest optimaal zijn. Vervolgens schakel je de juiste partijen in om alles zo snel, goed, en kostenefficient mogelijk te regelen. KONA Operational Excellence begeleidt de keuze voor het scenario en neemt je vervolgens de implementatie-zorgen graag uit handen. Met onze kennis en contacten analyseren we de beste optie met nauwkeurige ontwerpstudies, we schakelen de beste partijen in en zorgen dat zowel het pand als de mensen van jouw bedrijf precies krijgen wat ze nodig hebben om te groeien. Neem hier contact met ons op voel je als een vis in het water bij het discomfort dat ontwikkeling met zich meebrengt.