De valkuilen van Industry 5.0? Vergeet deze 5 tips nooit meer!

9 January 2024

Verandering is spannend, uitdagend en leuk. Het idee dat producten, processen of plekken anders kunnen worden ingericht ter optimalisatie is de reden dat de Lean denkwijze zo populair is. Industry 5.0 laat een nieuw soort revolutie zien, die desondanks meer dan ooit in contact staat met Lean principes. Eigenlijk zegt het: ‘we doen Industry 4.0 nog eens over, maar dan beter. Alleen betekent dat ook, dat we bij de vorige revolutie in een valkuil zijn gevallen. Hoe gaan we die valkuilen van Industry 5.0 dit keer vermijden? Nou, een goede voorbereiding is het halve werk.

1.     Mens vervangen door machines

De eerste valkuil is eigenlijk al besproken in ons artikel ‘Hoe Industry 5.0 de cirkel doorbreekt’. Het is namelijk waar 4.0 de mist in ging. Het zou de grootste fout zijn om weer in diezelfde patronen terug te vallen. Daarom vatten we ‘m nog een keer samen. Technologische ontwikkeling is fantastisch, maar laat het niet ten koste gaan van je mensen. De technologie is een sterk hulpmiddel dat gerust dominanter aanwezig mag zijn dan voorheen. Vergeet alleen niet: het zijn de juiste mensen die je bedrijf stap voor stap verder helpen.

2.     Veel of weinig technologische ontwikkeling in je bedrijf?

Dat brengt ons direct bij de tweede valkuil. Mensen zijn vaak geneigd te denken in uitersten. De machine in staat de mens te vervangen als we niet uitkijken? Weg ermee dan! We bestempelen de technologie bijna als vijand, terwijl wij als mensen juist de macht en kennis (kunnen) bezitten om de juiste grens te bepalen. Industry 5.0 geeft ons nieuwe kansen om dat te bewijzen.

Want, ook al is te veel technologische toepassing niet goed… benut je het te weinig, dan loop je grote kansen mis die je concurrenten wel zullen grijpen. Het is daarom van belang om nauwkeurig in kaart te brengen waar de mogelijkheden liggen van jouw bedrijf om technologie (meer) toe te passen. Vanuit daar ga je kijken waar momenteel de grens ligt voor innovatie en welke omstandigheden deze grens in de toekomst kunnen verschuiven.

3.     Mens VS Machine: afschrikkende werking

Zoals je nu weet kan technologie een afschrikkende werking hebben. Dit kan invloed hebben op je werving en het behouden van personeel. Dit zwaard heeft twee scherpe zijdes. Aan de ene kant kunnen mensen zich te min voelen. Zij zijn nog niet omgeschoold en bezitten niet de kennis en mogelijkheden om met geavanceerde technologie te werken, vandaar dat ze een sollicitatie laten schieten en jij misschien groot talent misloopt. Anderzijds ligt er ook verantwoordelijkheid bij jou, de werkgever. Vraag jezelf namelijk af: waar ben je naar op zoek? Welke eisen stel je? In ons artikel ‘Zet je spits in de verdediging’ lees je over selecteren op basis van talent, in plaats van competentie.

Onderzoek toont aan dat in tijden van stress, de focus van ons brein vernauwt; we zien het grote plaatje niet meer. Wanneer je aanvullend personeel zoekt om mee te gaan in de innovatie, richt je je daarom misschien vooral op mensen die technologisch onderlegd zijn. De tijd laat immers niet op zich wachten, voor je het weet gaan we van industry 5.0 naar versie 6. Maar, vergeet daarin niet waar het écht om gaat: welke mensen passen bij jouw organisatie en huidige team? Dan is het minder belangrijk wat iemands huidige competentie is. Zoals Toyota zegt: ‘10% is natuurtalent, 90% is aangeleerd.’ Ook mensen die nog niet volledig in jouw perfect plaatje passen, kunnen daarin groeien.

4.     Focus op opleiding

Het vorige punt brengt een nieuwe valkuil met zich mee. Volgens de Toyota-principes is opleiding het grootste goed van een organisatie. Dit is nog doorslaggevender in een tijd van technologische ontwikkeling. Maar in de drang om het einddoel te bereiken, verliest men de juiste werkwijze uit het oog. Ja, opleiden is cruciaal voor innovatie. Mensen moeten leren werken met nieuwe technologie. Alleen wanneer opleiding niet efficiënt verloopt, gaat er veel tijd en moeite verloren.

De juiste en passende innovaties gaan hand in hand met gerichte opleiding. Iemand die leert productiedata te interpreteren hoeft bijvoorbeeld niet te weten hoe je begrotingen maakt. De boodschap: stel je opleidingsprogramma’s zo nauwkeurig mogelijk af op mensen en behoeften. Zo kost opleiding nooit meer tijd dan nodig, en groeit het bedrijf sneller naar de eisen van innovatie.

5.     Veiligheid in industry 5.0

Er is een valkuil die altijd meekomt met technologische ontwikkeling. Toch wordt het wel eens onderschat: cyberveiligheid. Wie meer data gebruikt, en mensen ermee laat werken, is vatbaarder voor cybercriminaliteit. Het Centraal Bureau voor Statistiek gaf aan dat in 2021 (het enige jaar dat er vooralsnog cijfers hierover zijn) ongeveer 6.000 bedrijven slachtoffer waren van cybercriminaliteit. Valse e-mails en hackers worden gebruikt om belangrijke gegevens te bemachtigen en vervolgens het bedrijf af te persen. Eigenlijk is het vrij simpel te voorkomen. Namelijk met bewustzijn, bewustzijn, bewustzijn. Cursussen e-mails herkennen, wachtwoorden kiezen en een protocol bij verdachte berichten verkleinen het risico enorm.

Mikken op de roos

Innoveren is één ding, maar gericht ontwikkelen op basis van de organisatie, de doelen en de mensen is moeilijker te begrijpen dan welke technologie dan ook. KONA Operational Excellence kijkt naar de status quo, kansen en bedreigingen en helpt zo innovatie zo goed mogelijk af te stemmen op de mogelijkheden van jouw bedrijf. Daarbij zeggen we: ‘Mik zo dicht mogelijk op de roos (perfectie), dan kom je er altijd in de buurt.’ Wil jij de potentie van jouw organisatie zo goed mogelijk benutten in een snel veranderende industrie? Neem eens contact op.