Eén stap terug, twee vooruit: overwin disruptie met het veerkracht-kompas

14 November 2022

Ook met precies geplande manoeuvres kun je verdwalen. Toenemende expertise, evolutionaire middelen en een grenzeloze krachtverdeling brachten de productiebranche de afgelopen decennia een vracht aan vooruitgang. Maar, wereldwijde crises als de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten zien dat globale waardenketens breekbaar zijn. De vraag is niet meer: “Hoe ver kun je vooruit?”, maar “Hoe ver moet je terug om via een omweg weer vooruit te kunnen?”. Om de juiste richting te bepalen in een disruptief tijdperk, ontwikkelde het World Economic Forum ‘the Resiliency Compass’. Zo navigeer jij veerkrachtig langs beren op de weg.

Waarom is een veerkrachtige productieketen de sleutel?

Het World Economic Forum (WEF) is een verzameling van CEO’s van ’s werelds grootste bedrijven, internationale politici, intellectuelen en journalisten. In ons vorige artikel spraken we over het disruptieve karakter

van dit unieke tijdperk. Het WEF stelde drie megatrends hiervan op: opkomende technologieën, klimaatverandering en geopolitieke spanningen. Daarbij constateerden de experts dat slechts twaalf procent van de bedrijven zich voldoende wapent tegen verstoringen in de productieketens. Werk aan de winkel dus!

“Toenemende technologische middelen transformeren businessmodellen en vragen meer transparantie tussen producent en consument”, legt het forum uit. Met name cybercriminaliteit en -veiligheid is een aandachtspunt. Ook de klimaatcrisis zorgt voor transformaties in werkwijze: “Van vervuiling tot waterschaarste en ontbossing, samenlevingen, bedrijven en regeringen erkennen de behoefte om milieudegradatie aan te pakken.” Tot slot werken ook de geopolitieke spanningen niet mee. “Bedrijven proberen hun ketens opnieuw te configureren door de lokalisering van die ketens en een afname in globale samenwerking.” Het ‘Resiliency Compass’ moet helderheid bieden in deze troebele tijden.

The Resiliency Compass: veerkrachtig vooruit

“Het veerkracht-kompas biedt een raamwerk die organisaties helpt prioriteiten te identificeren, risico’s te managen en duurzame strategieën te definiëren om door onzekerheid te navigeren”, luidt het officiële rapport. Tegen disrupties in de globale productieketens, evenals vraag-gedreven disrupties brachten zij acht punten van veerkracht; deze helpen de systemische uitdagingen voortijdig te identificeren:

1.     Versimpeld product portfolio

2.     Slimme klantoriëntatie

3.     Financiële haalbaarheid en flexibiliteit

4.     Divers klantdistributienetwerk

5.     Robuuste en transparante logistiek

6.     Responsieve productie set-up

7.     Strategische leverancier-relaties

8.     Geavanceerde planning-tools

In dit artikel gaan we in op de eerste twee punten, om in volgende artikelen de overige pijlers van het resiliency compass uit te lichten.

1.     Versimpeld product portfolio

Richt je op de beschikbaarheid van je producten door een actief portfoliomanagement. Hier simplificeer je je producten en portfolio’s, en ontwerp je deze zo dat veranderingen makkelijk door te voeren zijn. Bijvoorbeeld bij plotselinge tekorten, of verstoringen binnen het bedrijf. Productiebedrijf Scania geeft hierin het goede voorbeeld. Hun systeem van modularisatie is “een van de belangrijkste succesfactoren”, communiceert het bedrijf. Het modulaire productportfolio bestaat uit een bepaald aantal van gestandaardiseerde interfaces. Zo bestaan de Scania-trucks uit losstaande elementen als cabines, een laadkoppeling, motoren en een versnellingsbak. “Dit maakt componenten en onderdelen uitwisselbaar. Zo kunnen we oplossingen snel toepassen voor specifieke behoeften van consumenten en markten”, luidt het op de officiële website. Denk dus al in de ontwerpfase goed na over de produceerbaarheid van je producten en verloop van het leverproces.

2.     Slimme klantoriëntatie

Denk aan het niveau van diversiteit en de geografische nabijheid van de vraag. Om zoveel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen en flexibel te zijn wanneer hier verschuivingen in plaatsvinden, wil je jouw productieproces goed afstemmen op je klantenindex. Daarbij is het belangrijk om dicht bij je afzetmarkt te produceren. Zoals je in ons artikel ‘Deal met disruptieve de-globalisatie’ kon lezen, is die trend al het resultaat van macro ontwikkelingen. Deze tegenhanger van offshoring haalt productieprocessen die eerder overzees werden uitgevoerd, om de kosten te besparen, weer dichter bij de thuisbasis. Op deze manier handel je preventief en veerkrachtig tegen twee van de grootste vormen van disruptie: geopolitieke spanningen en door milieu gemotiveerde veranderingen. Succesverhalen over reshoring (in Amerika) vind je op de pagina van het Reshoring Institute. Wanneer begint jouw succesverhaal?

Dringend advies: samenwerking is de sleutel

Het klinkt als een hoop werk, maar het WEF is duidelijk: verschillende branches kenden de afgelopen jaren verschillende ontwikkelingen. Het kompas geeft aan in welke richtingen je meer meters moet maken, en in welke minder. Daarbij is het forum van experts duidelijk: “Samenwerking is fundamenteel in het ontgrendelen van de globale (en nationale) economie.” Morgens industries stemt de aspecten van het kompas af op jouw behoeften en werkt samen aan wat jij nodig hebt om disruptie te overwinnen. Wees niet bang dat je onze dag ‘verstoort’ en neem eens contact op, dan vinden we samen de juiste richting!