Organiseer je groei: aan de andere kant van de wereld of op eigen bodem?

9 September 2021

Een containerschip dat het Suez Kanaal een maand lang blokkeert en het sluiten van een Zuid-Chinese haven door corona-uitbraak. Wat hebben deze gebeurtenissen, naast het zijn van krantenkoppen, met elkaar gemeen? Juist ja… afhankelijkheid van niet-lokale productie. Beide gebeurtenissen leken een eerste dominosteen te zijn die de rest deed omvallen: overbelasting van omringende havens, het bederven van goederen en een gigantische transportachterstand. Steeds meer ondernemingen kiezen er daarom voor om hun groei te lokaliseren. We zitten voor je op een rijtje waarom het handig kan zijn om spullen te maken waar je ze verkoopt.

 

De trend van reshoring
Op dit moment is er een productieshift gaande over de hele wereld. Want waar tientallen jaren terug de productie van veel bedrijven verschoof naar lagelonenlanden in Azië (ook wel offshoring genoemd), komt dat productieproces weer terug naar het oorspronkelijke land. Ondernemers merken dat klanten steeds meer maatwerk, snelle levertijden en flexibiliteit verwachten. Door te groeien op eigen bodem kan sneller aan die verwachtingen voldaan worden. Bovendien wordt lokale groei niet beïnvloed door een macro-economisch probleem als het Suez kanaal.

Wat we kunnen leren van Toyota
Voor Toyota is de coronaperiode geen wake-up call geweest: al lang daarvoor volgt het bedrijf een filosofie die lokale productie waardeert. Toyota werkt volgens hun zelf opgezette Toyota Production System (TPS). Aan de hand van dit lean manufacturing systeem neemt iedere medewerker de verantwoordelijkheid om continu de kwaliteit te verbeteren, productieprocessen vlotter te laten verlopen en verspilling tegen te gaan. Een onderdeel van TPS ziet daarnaast op het bereiken van de hoogst mogelijke efficiëntie, wat onder andere bereikt worden door lokaal te produceren. Volgens Toyota werkt dit zo goed omdat lokale productielocaties zorgen voor meer begrip over het type consument en wordt ook nog eens de impact op het milieu geminimaliseerd. Lokale productie is voor Toyota geen verkeerde zet geweest, want het bedrijf beschikt inmiddels over negen fabrieken in Europa en verbreekt sinds maart records met productie en verkoop.

Het maken van de overstap
Spullen maken waar je ze verkoopt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat alle productieprocessen nu in Europa moeten plaatsvinden. Bij het hebben van een markt in Azië, zou het juist zonde zijn om dat te doen. Mocht je als ondernemer een grote markt in eigen land hebben en de productie daarheen willen halen, dan is het verstandig om met een frisse blik naar het productieproces te kijken. De lonen in Nederland zijn niet laag en een efficiënte productie wordt daarom nog belangrijker. Nadenken over robotiseren van je bedrijfsprocessen kan helpen, maar Nederland kent nog genoeg andere innovatieve ideeën op het gebied van efficiency. De KvK heeft een publicatie ‘Reshoren of offshoren: hoe neem ik een zorgvuldige beslissing’ die handvatten kan bieden voor de ondernemer die nadenkt over offshoring.

 

Ben jij al geprikkeld om meer lokaal te groeien? Of wil je in gesprek gaan over hoe je net als Toyota met eigen werknemers je groeiproces continu kan verbeteren? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.