Leren van de beste: om deze reden won Volkswagen een Lean Production Award

23 April 2024

Van winnaars kun je veel leren. Tijd om daarom lessen te trekken uit de laatste victorie van Volkswagen. Een Portugese plant van het autoconcern won in november 2023 namelijk de zeventiende editie van de Automotive Lean Production Award, in München. "De Volkswagen Autoeuropa plant in Palmela viel op door een uitgebreide value stream verbetering, snelle implementatie en verschillende digitaliseringsprojecten", luidt het prijsuitreikende platform. Wat kunnen we hiervan leren?

Met bovenstaande vooruitgang heeft de plant onder meer ‘de output met 10% verhoogd, zonder de capaciteit uit te breiden'. Het geheim zou vooral liggen in de verschuiving van individuele verbetering naar ‘systeem-kaizen' en in meerdere mate speelde ‘de Value Stream Methode als een strategisch element' een sleutelrol in het succes van de autoproducent. Vooral het laatstgenoemde is interessant om op in te zoomen: Value Stream Mapping.

Wat is Value Stream Mapping?

Bij Value Stream Mapping breng je de route van het geleverde product zo volledig mogelijk in kaart. Dat doe je als het ware in omgekeerde volgorde. Het eindproduct ligt bij de klant, waarbij je de vraag stelt: ‘Hoeveel, wanneer en hoe heeft hij dit gekregen?' Vervolgens beantwoord je telkens de vraag, hoe is dit product hier in deze staat gekomen. Op deze manier ga je dus telkens een kleine stap terug in het productieproces, totdat de gehele route zichtbaar is. Maar dat is natuurlijk nog niet alles.

Bij Value Stream Mapping gaat het om de details. Nu je alle verschillende tussenposten in het proces hebt vastgelegd, noteer je relevante data: doorlooptijd van het (deel)proces, de cyclustijd van het proces, de omsteltijd, eventuele wachttijden, Muda (verspilling; zoals afvalproducten en onnodige wachtrijen van producten), Mura (onregelmatigheden en onbalans) en Muri (overbelasting). Vanaf hier beoordeel je welke fases en stappen in het productieproces verbeterd kunnen worden. Daar kun je dan nog eens extra aandacht op richten. Wanneer je zwakke plekke in je productieketen zichtbaar maakt, is het misschien verleidelijk om alles in één keer aan te willen pakken. Maar misschien heb je meer aan kleine veranderingen?

Stap voor stap

Geloof het of niet, maar ook verbeteringen aanbrengen kunnen het proces verstoren. Gigantische efficiëntieslagen implementeren werkt lang niet altijd bevorderlijk. De keten moet op in sommige fases onderbroken worden, werknemers moeten (her)opgeleid worden, of het bedenken van de grote oplossingen kost veel tijd, waardoor de bekende mankementen langer blijven voortleven dan nodig. Vooruitgang levert winst op, maar binnen het proces van vooruitgang loert onzichtbaar verlies.

Een belangrijk aspect voor het prijswinnende beleid van Volkswagen Palmela in Portugal was het richten op veelvuldige verbeterthema's die erg weinig investering kostte. Juist door de prioriteiten nauwkeurig te stellen, en vanaf daar stap voor stap kleine verbeteringen aan te brengen, wist dit VW-concern effectief en snel de oplossingen te implementeren. Onder andere omsteltijd, robotvolgordes in het assemblageproces en interne transportsystemen werden geoptimaliseerd. En dat met nauwelijks haperingen in de lopende productieketen.

Value Stream Mapping is een nuttige tool om zwaktes in het proces in kaart te brengen, maar het echte werk begint pas daarna. Welke keuzes maak je? Welke verbeterslagen prioriteer je? En tot slot: hoe en wanneer implementeer je deze oplossingen? KONA Operational Excellence helpt je niet alleen overzicht houden over de opties, we kijken vervolgens welke verbeterslagen we zo effectief mogelijk kunnen implementeren. Misschien win je er geen internationale prijs mee, maar zorg je wel dat jouw winst je zo min mogelijk kost.

Neem hier eens contact op voor een oriënterend gesprek over jou Value Stream.