Groter denken: doe je dat x2 of x10?

24 November 2021

Mensen zijn geprogrammeerd om zich aan te passen, te verbeteren, te versterken. Evolutie noemt de wetenschap het. Dat je in staat bent je huidige ‘ik’ te ontwikkelen staat vast, maar dat aanpassingsvermogen kun je ook toepassen op je werkomgeving. De enige vraag rest nog in hoeverre jij de organizatie wilt verbeteren. Denk je dan in termen van tweemaal zo goed, of 10 keer beter? Kortom, gróter denken: doe je dat zo groot mogelijk, of toch met een goede dosis bescheidenheid. Beide denkwijzen hebben voordelen. Wat die zijn, lees je hier.

 

Realistisch groot denken
Dat je nooit te groot bent voor verbetering, bewijst de Amerikaanse Food and Drug Administration maar weer eens. Zelfs de organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van voedings- en medische productie, gaf recent aan dat verbeteringen in het productieproces realiseerbaar moeten zijn. ‘Onze capability zit nu slechts op 2 of 3 sigma’, zei Stelios Tsinontides, directeur van de afdeling Farmaceutische Productie Assessment op een online congres van de American Association of Pharmaceutical Scientists. Dat kan natuurlijk beter.

Bij realistisch groot denken kijk je naar wat beter kán, met de middelen die beschikbaar zijn binnen de organisatie. Wanneer het proces kan rusten op een ferm fundament, kunnen er voorzichtige stappen gezet worden naar verbetering. ‘We hebben de middelen en mogelijkheden om dit op te krikken naar een Six Sigma-niveau’, vervolgde directeur Tsinontides. Door geleidelijk deelprocessen te verbeteren, of nieuwe lagen toe te voegen aan het huidige geheel, ontketen je de potentie van je productie en logistieke proces.

Idealistisch groot denken
In 2011 schreef Grant Cardone, zijn boek ‘The 10x Rule’. De CEO van Cardone Enterprises, New York Times bestseller én in 2017 de nummer één ‘Marketing Influencer to Watch’ volgens Forbes Magazine, vertelt hierin over dé mindset die leidt naar succes: ‘doe en denk in keer 10’. Bij een meer idealistische denkwijze kijk je niet naar grenzen of mogelijkheden, maar naar het ultieme potentieel. Denk out of the box, of beter gezegd, buiten de muren van een fabriek of warehouse. Dus, denk niet: ‘wat kan er beter met de beschikbare middelen?’, maar ‘hoe wordt deze organisatie het boegbeeld van Industry 4.0?’

Cardone stelt dat je het doel dat je voor ogen hebt in extreme mate moet verhogen. Idem dito voor de acties die je daarvoor bereid bent te doen. Misschien spring je uiteindelijk toch niet over deze lat, maar door je routine te vullen met deze extreme ambitie, maak je er wel het meeste van.

De ideale werkelijkheid
Uiteindelijk is het zaak om beiden denkwijzen te combineren. Wat is je hoogste piek, en hoe kun je daar op een realistische manier, stapsgewijs, naartoe bouwen. Vanaf nu stel je doelen die je dichter bij deze superambitie brengen. Vervolgens werk je daar met de mogelijke middelen zo dicht mogelijk naartoe. Groots denken, klein beginnen. Wat het oplevert? Je maakt op efficiënte manier je potentie waar door een middenweg te vinden tussen een hoge ambitie en de mogelijkheden van je organisatie.

 

Al klinkt dergelijke progressie als ‘zo gedaan’, het vergt een hoop tijd en analyse om te ontdekken waar je verbeterpunten en groeipotentieel precies liggen. Misschien heb je momenteel niet de interne capaciteit om met de gewenste snelheid en aandacht de juiste stappen te maken en wil je toch zo snel mogelijk aan de slag. KONA Operational Excellence ondersteunt met nauwkeurige analyses en daarna bepalen wij samen met jou wat realiseerbaar is en helpen we deze verbeteringen te implementeren. Precies weten wat jouw organisatie nodig heeft? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.