Een welverdiende vakantie is voor velen van ons net geweest, lekker bezig of nog altijd in zicht. En of dat nu in binnen-of buitenland is: na dit turbulente jaar kan iedereen een moment van bezinning gebruiken. Om na de zomer vervolgens met een frisse blik naar eigen onderneming te kijken vergt nieuwe ideeën en stof tot nadenken die leiden tot innovatie. Iets wat uiteraard belangrijk is voor concurrentie, maar ook voor eigen (werk)plezier. Dit artikel geeft je de inspiratie die je nodig hebt om na de zomer op plannen van aanpak te komen en om diensten of producten te optimaliseren.
Inspiratie van anderen
Het krijgen van nieuwe ideeën klinkt natuurlijk ontzettend vaag, want soms heb je nu eenmaal geen inspiratie. Gelukkig heb je daarvoor een omgeving van klanten en medewerkers die ieder hun eigen eisen en verwachtingen hebben. Klanten weten goed wat ze wel en niet willen en medewerkers staan midden in jouw onderneming. Het betrekken van medewerkers uit iedere tak van de onderneming kan nieuw gedachtegoed brengen: waar lopen zij op een regelmatige basis tegenaan? De kleinste opmerkingen kunnen leiden tot grote innovatie. Bovendien voelen medewerkers zich gehoord en gewaardeerd: een win-win situatie dus.
Weggooien is zonde
Iedere organisatie, onderneming of huishouden heeft last van verspilling. Vaak is weggooien onvermijdelijk door een overschatting hier of vergeetachtigheid daar. Maar te veel verspilling kan leiden tot inefficiëntie; er is immers niet uitgehaald wat erin zat. Verspilling tegengaan kan worden ervaren als een enorme uitdaging bij ondernemers, maar op lange termijn juist de grootst bijdragende factor zijn voor groei. Toyota is een voorloper als het aankomt op het tegengaan van verspilling door procesverbetering. Volgens Toyota zijn er drie soorten verspilling: muri (overbelasting), muda (werk zonder toegevoegde waarde) en mura (onbalans). Een focus zou daarom gericht kunnen zijn op machines die meer werken dan ze aankunnen, het vaststellen van overbodige acties en het op elkaar afstemmen van de productie op de verschillende werkplekken in het proces.
Kleine stappen
Met collega’s aan tafel of kijken hoe middelen nuttiger gebruikt kunnen worden: het klinkt misschien niet als het ei van Columbus. Maar groei, in welke vorm dan ook, is bevorderlijk voor ieder bedrijf. Die kleine stappen kunnen ook juist gemaakt worden door het uitvoeren van acties die eigenlijk al een tijd lang werden uitgesteld. Eens rustig je mailbox uitspitten, een vergeten stapel papier toch maar weggooien of een vergaderruimte herinrichten. De kleinste veranderingen kunnen toch zorgen voor een nieuwe kijk op de zaken. Een vervolgstap is bijvoorbeeld met het team kijken hoe dat anders kan of dat er bijvoorbeeld gedigitaliseerd kan worden. Deze kleine stappen zullen hoe dan ook zorgen voor vernieuwing en energie om weer aan de slag te gaan. Bovendien houdt oog hebben voor groei een ondernemer scherp.
Welke vorm van verspilling je ook gaat aanpakken binnen je onderneming: stilstaan bij (productie)processen zorgt hoe dan ook voor een vorm van innovatie. Ben jij na je zomervakantie ook toe aan een frisse blik op het groeiproces binnen eigen onderneming? En doe je dat het liefst met je eigen medewerkers? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.