Ieder jaar brengt andere uitdagingen met zich mee. Waar de consument tien jaar geleden niet wakker lag van een bezorgtijd van een week, zal dat verwachtingspatroon nu een flinke draai hebben genomen. Bij het bestellen van een pakketje om 19:00 ’s avonds, wordt het de volgende dag op de deurmat verwacht. En als dat in eigen land niet lukt, is het altijd nog mogelijk over de grenzen. Meegaan met de tijd én industrie vergt aanpassingsvermogen van iedere ondernemer en brengt in ieder geval drie uitdagingen met zich mee. Hieronder vertellen we je welke dat zijn en hoe ondernemers dat aanpakken.
Koste wat het kost
Een derde van de ondernemers heeft in dit jaar aangegeven dat het omlaag houden van de kostprijs als grootste challenge wordt gezien. Door het omlaag houden van de kostprijs is concurreren met landen als China mogelijk. Het optimaliseren van de productieplanning wordt door veel ondernemers als mogelijke oplossing gezien. Maar ook een evaluatie van de vaste lasten kan geen kwaad. Kan bespaard worden op het bedrijfspand als meer thuiswerken ook in de toekomst geliefd is? En hoe zit het met de integrale kostprijs? Dus niet alleen kostprijs, maar ook alle uren en kosten die het selecteren van leveranciers, offertes en het distributieproces met zich meebrengen. Het laag houden van de (integrale) kostprijs en tegelijkertijd vasthouden aan de kwaliteitsniveau van producten en/of diensten is een opgave, maar de moeite waard om bij stil te staan.
Nieuwe markten nieuwe kansen
De ondernemer kan ervoor kiezen om te groeien in de vertrouwde eigen markt of over te stappen naar een andere markt. De coronacrisis heeft het betreden van een nieuwe markt moeilijker gemaakt of in ieder geval het bewerkstelligen van groei in het buitenland verhinderd. Ondernemers moeten dus binnen eigen perken kijken naar andere ontwikkelingen van producten of diensten. Een kwart van de ondernemers is van mening dat vooral op het gebied van diensten er nog veel valt te winnen. Een ambitie van veel ondernemers is het direct leveren aan de consument, zonder tussenpersoon.
Meegaan met het digitale tijdperk
‘Vandaag besteld, morgen in huis’ zien we op steeds meer websites verschijnen. Het is dan ook zaak voor veel ondernemers om mee te groeien met de vraag van consumenten naar snelle levering. Ruim de helft van de Nederlandse mkb ziet meegaan met het digitale tijdperk als een must. Het levert immers meer klanten en omzet op. Maar een overgroot deel van de ondernemers weet niet precies hoe ze hiermee hun onderneming kunnen laten groeien. Volgens Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland, vergt digitalisering een langetermijnvisie, omdat de resultaten niet meteen waarneembaar zijn: “Dat verklaart wellicht waarom de actie onder een deel van de ondernemers zo laag is”. Digitalisering heeft als groot voordeel verbetering van het bedrijfsproces: bedrijfsinformatie wordt getransformeerd van analoog naar digitaal. Deze data kan nauwkeurig en zorgvuldig verwerkt worden via computers. Digitalisering hoeft uiteraard niet plaats te vinden binnen ieder aspect van de onderneming. Voor sommige ondernemers blijft het persoonlijke aan ondernemen het mooist.
Genoeg uitdagingen voor de ondernemer dit jaar, maar daarbij ook genoeg nieuwe mogelijkheden tot groei. Wil jij ook persoonlijk afgestelde hulp bij groei van je onderneming en doelgericht problemen oplossen met eigen werknemers? Een groeiproces bewerkstelligen waarin iedere component van waarde is en meewerkt aan dit groeiproces? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.