Aanbod bestaat niet zonder vraag. En zo moeten soms ook zoeker en vinder elkaar op het perfecte moment treffen. Anne Mader stond begin 2023 open voor iets nieuws in haar werkleven. “Ik nam veel verschillende rollen op me in mijn vorige baan.” Omdat de grenzen van haar functie steeds abstracter worden, weet ook haar ambitie de rem niet meer te vinden. “Ik merkte dat ik de laatste jaren onbewust veel bezig was met de processen die bij mijn opdrachtgever draaiden. Daar sprong ik dan steeds op in zonder dat het me gevraagd werd.” Anne voelde dat het tijd werd om haar multifunctionaliteit een doel te geven. “Ik zat enorm in tweestrijd: ga ik voor mezelf beginnen, of toch nog ergens in dienst?”
De professionele duizendpoot komt vanuit de industriële wereld. “Ik werkte voor een machinebouwer. Onze technici verzorgden bij opdrachtgevers vooral onderhoud aan onze eigen machines, maar op gegeven moment kregen we steeds vaker de vraag: ‘Kunnen die technici ook andere werkzaamheden oppakken?’ Vanaf toen ging het steeds meer richting technische dienstverlening. Het was mijn taak om de juiste technici voor opdrachtgevers te vinden en van daaruit projecten te creëren bij die opdrachtgevers waarvoor we dachten dat er ruimte was.”
Als gevolg van het groeien van de dienstverleningstak binnen de organisatie breidt ook Annes takenpakket zich uit. “Ik nam mensen aan, plaatste ze op projecten, sprak met teammanagers als processen niet lekker liepen, maar was ook verantwoordelijk voor de VGM en voerde ontwikkelingsgesprekken met technici over waar ze naartoe wilde groeien.” In die begeleidende rol kwam Anne erachter dat zij zichzelf juist op dat vlak verder wilde ontwikkelen. “Bij een opdrachtgever had ik contact met verschillende teamleiders binnen aparte processen. Dan merkte ik dat de ene teamleider last had van bepaalde zaken in het andere team, als dat proces niet lekker liep. Ik had de natuurlijke neiging om verbinding te creëren tussen die twee afdelingen, zodat het gehele proces soepeler liep.”
Een nieuwe uitdaging
“Ik bleek succesvol in een taak die niet specifiek van mij gevraagd werd. Terwijl ik dat heel leuk vond om te doen. Toen ben ik gaan kijken naar een plek waar die kwaliteiten meer tot hun recht zouden komen.” Anne gaat op zoek naar een nieuwe baan en komt al snel uit op de term: Operational Excellence. Het omschrijft precies de functie die zij nooit had. De functie die zij onvermijdelijk zou gaan vervullen, alsof ze stiekem alvast een kijkje nam in het volgende hoofdstuk van haar levensverhaal, zonder dat ze de laatste regels van het vorige had gelezen. “Ik kreeg ook van oude opdrachtgevers de vraag: ‘Kun je dat hier niet doen?’ Maar toen kwam ik in gesprek met Roel.”
Er ontstaat een klik tussen de twee, ook al heeft Anne op papier niet de benodigde werkervaring. “Ik denk dat de Lean methode ook veel om mindset gaat. Ik had wel iemand nodig die het vertrouwen in mij had dat het eruit zou gaan komen. Roel gaf me het idee dat het met mijn mentaliteit en de manier waarop ik zaken oppak wel goed zou komen. De pure skills zou ik gaandeweg dan wel aanleren.” Het gebeurt precies zoals voorspeld. Anne is direct als een vis in het water bij het bedrijf dat genoemd is naar het Hawaïaanse eiland Kona.
“Ik denk dat Roel ook een bepaalde zelfstandigheid vraagt van een werknemer. En voor mij is het belangrijk dat ik vanuit mijn eigen autonomie en vrijheid zaken kan oppakken. Dan krijg ik heel veel plezier in mijn werk.” Opnieuw ontmoeten vraag en aanbod elkaar op de gulden middenweg. “Roel kon mij een bepaalde mate van zelfstandigheid toevertrouwen. Vanuit de gedachte dat ik zou doen wat nodig was, en dat ik dat vanuit eigen beweging in gang zou zetten, zonder dat hij mij daar zelf steeds bij de hand moest houden. Nu runnen we beiden volledig onze eigen projecten. Dat vertrouwen is er.”
Ook de tweestrijd van Anne komt daarmee precies in balans tot uiting. “Ik ben altijd al een soort ondernemer binnen een onderneming geweest. Dat vind ik hier bij KONA helemaal terug: al het positieve van werknemer-zijn, maar wel met de vrijheid van een ondernemer. Dat gaf voor mij uiteindelijk allemaal de doorslag om met Roel aan de slag te gaan”, vertelt KONA’s eerste werknemer. Zoals de professionele behoeften perfect op elkaar aansluiten, lijkt de match made in Lean. Echter zijn het ook persoonlijke waarden, waar de twee elkaar vinden.
Sportieve samenwerking
Roel koppelt zijn werk met zijn sport: triatlon. Die discipline vormt voor hem het Waarom achter KONA. Ook Anne vertaalt sportieve waarden naar het werkveld. “Ik ben van origine Judoka, daar heb ik een zwarte band in. Judo betekent ‘de zachte weg’. Ik denk dat ik dat heel veel in mijn werk probeer te stoppen. Het belangrijkste is niet alleen de finish halen, om maar in triatlon-termen te spreken. Mijn manier van werken is gericht op synergie: hoe gaan we samen de weg naar die finish inzetten.”
Daarin ziet Anne voor KONA ook nog een lange weg naar een denkbeeldige finishlijn die steeds een beetje opschuift. Hoe ziet zij de komende jaren bij KONA voor zich. “Ik kijk ernaar uit om, als deze projecten klaar zijn, samen met Roel te kijken naar hoe we meer opdrachten kunnen vormgeven. Maar dat niet alleen. Ik denk dat we ook in staat zijn een groep van professionals kunnen creëren waarin we leuke, interessante en uitdagende projecten aan kunnen verbinden. Een gespecialiseerd team. We zijn nu met zijn tweeën al heel goed bezig, maar het is nog niet zo dat we KONA bedrijfsevents hebben”, besluit ze lachend.