Voor een doodgewoon themafeestje, koop je gauw een pakje bij de feestwinkel. Het past nooit helemaal lekker en jeukt iets meer dan je zou willen, maar ach… het is zo voorbij. Maar, als je nu het ultieme pak nodig hebt, geschikt voor die aanstaande bruiloft, belangrijke vergaderingen én de heropening van je nieuwe bedrijf? Dan pak je uit. Alles opgemeten naar jouw maten en behoeften, zelfs rekening houdend met dat de sportschool je nog iets breder zal maken. En precies dezelfde aanpak kies je voor jouw bedrijf. Uitbreiden en vernieuwen gaat niet uit de losse pols, maar precies op maat. Perfectie is vereist, en het is jouw feestje.
In ons vorige artikel las je over de mogelijkheden wanneer jouw onderneming uit zijn kinderkleren groeit. Daardoor weet je dat aanbouwen, verhuizen of nieuwbouwen allemaal uitstekende opties zijn. Maar niet voordat je alles uit de kast hebt gehaald om te optimaliseren: het maximale resultaat halen uit je huidige inrichting. Vaak kan dit met subtiele aanpassingen in je proces of je huidige inrichting, maar in andere gevallen vereist het drastischere maatregelen. Het gaat altijd om efficiëntie. Hoe weet je dan wat precies past bij jou? Precies, door te passen, meten en bijstellen. Lees hier de vijf stappen naar perfectie.
Stap 1: het doel
Om te bepalen welke aanpassingen je moet verrichten, moet je weten waarvoor je het allemaal doet. Zoals het pak voor die bruiloft, vergaderingen en heropening. Dat haal je niet in huis ‘omdat het kan’. Wat is het doel? Wil je meer produceren, opslagruimte beter benutten, je personeel verder ontwikkelen? Of voldoet het huidige pand niet meer aan de laatste standaarden? Zoals ex-bondscoach Louis van Gaal zei: “kwaliteit is het uitvlakken van toeval”. Met de juiste berekeningen en voldoende inzicht stel je jezelf de vraag: “Waar moet de toekomstige situatie aan voldoen?”
Stap 2: de status quo
Als het toekomstplan vaststaat, kijk je naar de huidige situatie. Als een dokter die eerst de hartslag, bloeddruk en longinhoud meet, voor er iets wordt voorgeschreven. Welke processtappen worden er genomen in het bedrijf? Wat is de takttijd – het ritme van jouw productieproces om aan de vraag te voldoen – en de cyclustijd – hoe snel ga je van het ene product naar het volgende? Vervolgens stel je dezelfde vragen aan de productie: hoe veel variatie is er en wat zijn de capaciteitsscenario’s? Hoe preciezer je dit in kaart brengt, des te beter je weet wat je moet aanpassen om veranderingen in deze status quo toe te staan. En nog beter: je bent de knelpunten wellicht zelfs voor.
Stap 3: calculeer de knelpunten
De immer cryptische Johan Cruijff zei wel eens: “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet”. Met zijn geniale inzicht speelde hij ieder scenario al af in zijn hoofd, voordat zijn lijf erin terecht kwam. Daardoor kon hij altijd de beste keuze maken. Tijdens een logistieke studie laat je jouw innerlijke Cruijff los. In je hoofd en op papier, loop je het hele productieproces door. Eenmaal met de huidige middelen – de current state, andermaal alle aanpassingen inclus – de future state. Daarin ga je na wat de mogelijke knelpunten zijn. Welke stappen in het proces zijn aan vernieuwing toe? Zoals Cruijff later als trainer precies wist welke speler hij moest kopen, anders zou zijn proces op het veld spaaklopen.
Stap 4: omarm vernieuwing
Als men bij het uitvinden van de motor, nog steeds paarden voor de wagen zou spannen, waren ze natuurlijk niks opgeschoten. Je kunt geen nieuwe weg inslaan met oude methoden. De ouderwetse opvatting van 'meer opslag kost meer ruimte' is hier een voorbeeld van. Wil jij optimaal gebruik maken van de vierkante meters van jouw warehouse of terminal, en de maximale productiviteit halen in het opslagproces? Dan is bijvoorbeeld BOXBAY een indrukwekkende innovatie op dit gebied. Deze geautomatiseerde containeropslag werkt de hoogte in en sorteert sneller. Met deze technologie kun je meer, efficiënter opslaan om door te voeren naar je klanten. Misschien past een kleinschaligere variant je beter, of is innovatie rondom je productiemachines de prioriteit? Het is daarom zaak om de technologische mogelijkheden in kaart te brengen en het effect te bepalen op je gevisualiseerde productieproces uit stap drie. Zo kun je de passende ontwikkelingen voor jouw bedrijf selecteren.
Stap 5: multicriteria-analyse
Ten slotte weeg je nauwkeurig af wat de beste aanpassingen zijn. Daarbij kijk je niet alleen naar wat mogelijk is, maar tevens naar wat realistisch en flexibel genoeg is voor jouw toekomstplannen. De multicriteria-analyse is een eenvoudige maar cijfermatige evaluatiemethode die jou een overwogen keuze laat maken tussen de beschikbare alternatieven. Hierbij orden je alle gegevens die voorhanden liggen, maak je het beslissingsproces transparant en ondersteun je de beslissers. Alle aanpassingen worden gekoppeld aan eerder gestelde criteria als: kosten, takttijd, cyclustijd, personeel, implementatieproces, etc. Wat levert de beste score op, op zo veel mogelijk gebieden?
De toekomst beweegt altijd met een marge. En zelfs als het niet helemaal op het punt uitkomt waar je het had verwacht, wil jij de beste keuze hebben gemaakt om je tijd- en kostenefficient aan te passen naar de omstandigheden. Zoals Cruijff en Van Gaal weten: op papier is voetballen makkelijk, maar het tot in perfectie uitvoeren… daar zitten de valkuilen. KONA Operational Excellence helpt je niet alleen jouw (nieuwe) bedrijf op papier te runnen. We gaan samen na hoe we de toekomstplannen zo efficiënt mogelijk in de praktijk kunnen uiten. Neem eens contact op en kies de perfecte maat voor jouw aanpak.