Inmiddels worden we al meer dan een jaar overladen met thuiswerktips. De boodschap is duidelijk: in pyjama achter de laptop moet te allen tijde worden voorkomen en het allerbelangrijkste is om bureau van eettafel gescheiden te houden. Maar hoe zit het met onze productiviteit als alles langzamerhand weer terug gaat naar kantoor? Misschien maken sommige meetings op kantoor toch plaats voor Teams of Zoom en zijn bedrijven geïnspireerd door de thuiswerkcultuur. Maar één ding is zeker, het zal weer even wennen zijn om een langere reistijd te hebben van bed naar bureau. Daarom geven wij in dit artikel 3 tips om, als het moment eenmaal daar is, meer gedaan te krijgen op de werkvloer. Deze tips staan niet in het teken van meer ‘moeten’ doen, maar zijn meer gericht op een andere werkmentaliteit. Daarmee zijn ze voor iedere werkvloer geschikt: of dat nu op kantoor is of in de fabriekshal.
Prioriteren is leren
Bij een lange to-do lijst zijn we geneigd om aan alles tegelijk te beginnen. Door te multitasken hebben we het idee dat we sneller alles klaarspelen, maar het tegendeel is eerder waar. Want wat is aan het einde van de dag volledig afgestreept?
Hoe graag we het ook willen, volgens talloze onderzoeken zijn we niet gemaakt voor multitasking. Slordigheidsfoutjes sluipen er sneller in en werk wordt eerder heel dan half verricht. We functioneren het best door onze aandacht op één ding tegelijk richten en het overzicht niet te verliezen. Probeer daarom aan het begin van de dag prioriteiten te stellen en daarmee te bepalen wat als eerste de volle aandacht verdient. Maak vervolgens eerst af waar je mee bezig bent en switch niet naar andere taken, hoe verleidelijk ook!
Mandarijnmoment
Niemand is in staat om urenlang achter elkaar even productief te blijven. Door jezelf korte pauzes te geven, blijf je langer gefocust. Daarom kan het helpen om, voor zover dat mogelijk is in jouw werkomgeving, te werken in timeslots van 50 minuten werk en 10 minuten pauze. Het zelf inlassen van een pauze is niet voor iedere werknemer vanzelfsprekend, maar leidt dikwijls tot meer plezier en betere prestaties op de werkvloer. Probeer je vervolgens in een van die pauzes eens volledig te richten op één bezigheid buiten werk en telefoon om. In pauzes zijn we namelijk nog wel eens geneigd om van het ene naar het andere scherm te gaan. Met je pink door Facebook scrollen en tegelijkertijd lunchen is simpelweg multitasken. En daar bleken we nou net niet zo goed in. Waag je in plaats daarvan aan het simpelweg pellen van een mandarijn. Tijdens het pellen, ben je op niets anders gefocust en dat helpt voor het pakken van rust. Daar knapt je geheugen ook nog eens van op. Bij een pauze krijgt je brein immers de kans om alle opgenomen informatie te verwerken.
Altijd te weinig tijd
De ‘planning fallacy’ leert ons dat we te optimistisch zijn als het op tijd aankomt. Positiviteit wordt aangemoedigd, maar kennelijk mogen we met het maken van een planning wel wat pessimistischer zijn. We schatten kennelijk de benodigde tijd voor een bepaalde activiteit stelselmatig verkeerd in. Zelfs als we eerder in tijdnood zijn gekomen met deze activiteit, blijven we het aantal uren onderschatten. De tijd inschatten voor een ander gaat ons beter af en hierbij geven we een meer realistische verwachting. Daarom kan het helpen om zo nu en dan bij collega’s na te gaan hoeveel tijd zij voor jouw werkzaamheden zouden inplannen.
Door op de werkvloer te stoppen met multitasken, écht pauze te nemen en waar nodig collega’s in te schakelen bij het maken van een planning, bestaat de kans dat je veel meer gedaan krijgt. De voorgaande tips vergen niet meer tijd, maar simpelweg een andere werkwijze. Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf op een andere wijze om kan gaan met groei? En daarnaast hulp ontvangen met dit organiseren en optimaliseren? Neem dan contact met ons op via https://konaexcellence.eu/contact/.